Ouderschapsplan: zo blijven ex-partners samen goede ouders

U bent hier:
Ouderschapsplan: zo blijven ex-partners samen goede ouders

Blog: Ouderschapsplan: zo blijven ex-partners samen goede ouders

Nele De Keyser

Het was een proces van weken, maanden of zelfs jaren. Maar nu is het zover: jij en je partner gaan scheiden. De start van een periode met veel verdriet, frustraties, woede en … afspraken maken. Want midden in die rollercoaster van emoties moeten jij en je toekomstige ex beslissingen nemen over jullie vermogen en kinderen. En dat kun je maar beter goed aanpakken. Want alles wat je in deze periode beslist, heeft een grote impact op de rest van je leven. En dat van je kinderen.

Ouder voor het leven

In deze blog wil ik dieper ingaan op de afspraken die je maakt over je kinderen. Je bent dan wel geen koppel meer, maar ouders ben je voor het leven. En nu jullie uit elkaar gaan, is het belangrijk dat jij en je ex goede afspraken maken over de opvoeding van jullie kinderen. Die afspraak laat je neerschrijven in een ouderschapsplan.

Alle afspraken

Een ouderschapsplan is een plan dat jij en je ex-partner in bemiddeling laten maken en waarin werkelijk alle afspraken over jullie kinderen opgenomen worden. Het doel? Concretiseren hoe jij en je ex-partner samen ouders kunnen blijven, ook al zijn jullie niet meer samen. Een ouderschapsplan is maatwerk.

Toch zijn er een aantal onderwerpen die in elk plan terugkomen:

  • De verblijfsregeling
  • De alimentatieregeling
  • Hoe gaan we communiceren over onze kinderen?
  • Wanneer evalueren we het plan en passen we het aan?
  • Hoe gaan we om met medische zaken?
  • Hoe gaan we om met schoolse zaken?
  • Zijn er opvoedingsregels die we in de twee gezinnen willen behouden?
  • Welke intenties hebben we als ouders naar elkaar en naar de kinderen?
  • Welke rol krijgt een nieuwe partner als het gaat over school, doktersbezoeken, enzovoort?

Problemen voorkomen

Een ouderschapsplan is echt een meerwaarde bij een scheiding. Ik heb al vaak gezien hoe mensen uit elkaar groeien na een scheiding. Ze starten een nieuwe relatie, evolueren als mens, krijgen een nieuwe relatie en worden almaar minder herkenbaar voor de andere ouder. Het gevolg? Grote frustraties en conflicten waaronder vooral de kinderen lijden. Dat kun je voorkomen met een ouderschapsplan.

Evaluatiemomenten

Wanneer jullie samen met een bemiddelaar een ouderschapsplan maken, zal de bemiddelaar ook evaluatiemomenten voorzien. Voor peuters gelden namelijk andere afspraken dan voor tieners. Een ouderschapsplan is dus work in progress. Door een ouderschapsplan te maken vermijd je conflicten en brengen je ex-partner en jij toch samen je kinderen groot, ook al wonen die in twee huizen. Kortom: met een ouderschapsplan zijn jullie als ouder klaar voor de toekomst.

Wil je meer weten over een ouderschapsplan of wil je samen met mij een ouderschapsplan maken? Neem dan gerust contact met ons op.