Je voelt het al een tijdje: het gaat niet goed met jullie relatie. Jullie maken almaar meer ruzie en er zijn dagen dat jullie helemaal niet met elkaar spreken. De laatste keer dat jullie samen iets leuks gedaan hebben, kun je je niet meer herinneren. En dan komt de dag waarop je partner zegt: ‘Ik wil dit niet meer, ik wil scheiden.’


Ups en downs

Ook al weet je dat je relatie onder druk staat, toch komt die boodschap als een donderslag bij heldere hemel. Elke relatie heeft toch ups en downs? Waarom kunnen jullie dan niet samen door dit moeilijke moment komen? Wel, in een relatie ben je met twee. En als je partner de relatie wil beëindigen, dan kun je hemel en aarde bewegen, maar je zult je uiteindelijk toch moeten neerleggen bij de situatie.


Wat kun je doen?

Als de ander echt niet meer wil, zul je dat moeten aanvaarden. En dan is scheiden de enige mogelijkheid. Hoe die scheiding verloopt, hangt af van de situatie waarin je zit.
Je moet een onderscheid maken tussen getrouwde koppels die scheiden en koppels die feitelijk of wettelijk samenwonen en uit elkaar gaan. In deze blog ga ik dieper in op echtscheidingen

 
Naar de rechtbank

Als je getrouwd bent en je wilt scheiden, moet de echtscheiding door de rechtbank uitgesproken worden. Er bestaan echter twee vormen: een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) en een echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting (EOO). 


•    Echtscheiding door onderlinge toestemming


Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming zijn jullie het erover eens dat jullie gaan scheiden én dat jullie het samen zo goed mogelijk willen regelen. Jullie willen zo weinig mogelijk conflict en zo veel mogelijk rekening houden met de kinderen. In dat geval heb je twee opties: afhankelijk van de begeleiding die je wilt, maak je een afspraak met een familiaal bemiddelaar of met de notaris. Het resultaat van je keuze is hetzelfde: jullie hebben een regelingsovereenkomst die ertoe leidt dat een rechtbank de echtscheiding uitspreekt. 


•    Echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting


Een EOO of vechtscheiding verloopt meestal volgens het gekende scenario: elke partner neemt een advocaat onder de arm die de rechten van zijn cliënt zal verdedigen in de rechtbank en de rechter proberen te overtuigen dat zijn cliënt gelijk heeft. Dat leidt vaak tot een conflict dat jaren aansleept. In de rechtbank worden namelijk alle kleine kantjes uitvergroot om te bewijzen dat de ene partij beter is dan de andere. Geen fijne situatie, maar soms kun je niet anders …


Weet je niet of je moet scheiden of blijven? Of heb je advies, begeleiding en bemiddeling nodig bij je scheiding? Neem dan gerust contact met me op.