Communiceren kan je leren: actief luisteren

U bent hier:
Communiceren kan je leren: actief luisteren

Blog: Communiceren kan je leren: actief luisteren

Nele De Keyser

Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het met jou in deze verwarrende tijden?

Heb je, net zoals ik, gezocht naar een nieuw evenwicht? Bij mij gaat dat over meer tijd nemen om te sporten, eens in die stapel boeken duiken die nog klaar ligt,… maar ook eindelijk meer tijd maken voor écht contact met de mensen die belangrijk zijn voor mij.

En in deze tijd zijn die belangrijke mensen in eerste instantie de mensen die het dichtst bij ons staan, ons gezin, die vriend/vriendin waar we nog mee mogen gaan wandelen, en de mensen die we via telefoon, skype en alle andere mogelijke creatieve manieren dichtbij houden.

Echt contact maken

Bij dat écht contact maken kunnen we je helpen! Een écht goed gesprek te voeren, op een écht goede manier te communiceren, het is eens zo belangrijk nu…. Maar het is ook goed om dit te onderhouden als de ratrace terug op gang komt.

Bij Orato hebben we een plan voor tijdens én na de corona crisis : onze kennis over communicatie en relaties delen met jullie – zodat, hoe moeilijk het soms ook gaat, je op een goede manier in gesprek kan gaan met je partner, kinderen, ouders, vrienden, collega’s. Zo streven we ernaar uit te dragen waarin we geloven : door écht te luisteren en te écht te praten groeit er begrip, mildheid en een fijne manier van omgaan met elkaar.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Zullen we dan maar meteen de koe bij de horens vatten en een eerste tipje van de sluier lichten?

Luisteren

En dan heb ik een vraag voor je : wanneer heb je de laatste keer écht geluisterd naar iemand? En dan bedoel ik niet : luisteren met de bedoeling een antwoord te geven.

Nee, écht luisteren

Luisteren om te begrijpen, luisteren met als enige doel de andere te laten vertellen over wat hem/haar boeit, dwarszit, bezighoudt
We hebben het een beetje afgeleerd in deze tijd : de tijd nemen om te luisteren. Let er de komende dagen maar eens op… kan je het nog : luisteren zonder in je eigen hoofd al bezig te zijn met het antwoord? Zonder te denken aan alle taken die je nog moet verrichten, alle zorgen die je hebt, en zonder andere dingen te doen…. gewoon tijd nemen om te luisteren?

Probeer het eens, en laat me weten of het lukt!