Een nieuw samengesteld gezin: koorddansen voor gevorderden

U bent hier:
Een nieuw samengesteld gezin: koorddansen voor gevorderden

Blog: Een nieuw samengesteld gezin: koorddansen voor gevorderden

Al bijna zes jaar maak ik als stiefmoeder deel uit van ons nieuw samengesteld gezin. Al bijna zes jaar bouwen we met ons drietjes aan onze relatie, aan ons nieuwe gezin. Soms loopt het vanzelf, maar meestal gaat het met vallen en opstaan …

Zoeken naar evenwicht

Een nieuw samengesteld gezin is druk, fijn, stresserend, moeilijk, hartverwarmend, liefdevol en soms een bron van frustratie. Het is een constante zoektocht naar het evenwicht. En elke keer als je denkt het evenwicht gevonden te hebben, dan verschuift het weer. Een nieuw samengesteld gezin is koorddansen voor gevorderden.

Ik ben een koorddanseres die met de jaren steeds meer voeling krijgt met haar koord, maar af en toe toch nog eens valt en dan maar weer opnieuw probeert. Want de zoektocht naar het ultieme evenwicht lijkt nooit te stoppen. Elke keer dat ik dat vaststel, denk ik: ‘een evenwicht in het hier en nu is al fijn; als het evenwicht weer verschuift, zoeken we wel weer verder’.

Kleine momenten

En soms zijn er momenten waarop ik denk: ‘dit moet ik onthouden, dit moet ik inkaderen’. Dat zijn de momenten waarop ik boven mijn koord lijk te zweven in plaats van mij eraan vast te houden. Het is opmerkelijk dat het daarbij nooit over grote momenten gaat die zich met veel tromgeroffel aankondigen. Nee, het zijn de kleine momenten die zo voorbij zijn als ik niet goed oplet. Gisteren had ik nog zo’n moment. Mijn stiefdochter vertrok naar haar mama. Ze zwaaide naar mij en liep verder. Opeens bleef ze staan, draaide zich om, keek naar mij en kwam me nog een dikke knuffel en kus geven …

Een heel mooi cadeau

Als ik terugdenk aan zulke momenten, krijg ik het gevoel dat ik er, op dit moment alleszins, in geslaagd ben om een mooie band op te bouwen met de dochter van mijn man en om van ons nieuw samengesteld gezin een hecht gezin te maken. De dochter van mijn man is niet mijn dochter, maar een heel mooi cadeau dat ik zomaar kreeg toen ik voor mijn man koos. Mijn stiefdochter en ik betekenen iets voor elkaar. En die betekenis drukt mijn stiefdochter niet uit in grote woorden of in grote vertoningen van dankbaarheid voor alles wat een stiefmoeder nu eenmaal doet … Maar ik voel het in de kleine momenten dat ze naar me toe komt en nog even een knuffel van me wil.

Wil je eensgezind starten met je nieuw samengesteld gezin? Ontdek dan mijn website www.eensgezind.be