Een scheidingbemiddelaar toont je de weg naar een respectvolle scheiding

U bent hier:
Een scheidingbemiddelaar toont je de weg naar een respectvolle scheiding

Blog: Een scheidingbemiddelaar toont je de weg naar een respectvolle scheiding

Nele De Keyser

De tijd dat een scheidend koppel maandenlang de talk of the town was, ligt al een hele poos achter ons. Het oog van de goegemeente zorgde er enkele decennia geleden nog voor dat heel wat mensen in een relatie bleven zitten die niet werkte en in stilte hun ongelukkige lot aanvaardden. Die tijd is gelukkig voorbij! Vandaag kunnen koppels hun wegen laten scheiden op een respectvolle manier, met de begeleiding van een scheidingsbemiddelaar, om zo een gelukkigere toekomst tegemoet te gaan.

Scheiden is nooit gemakkelijk

Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Soms betekent dat dat je aan jezelf moet toegeven dat je partner en jij toch niet het droomkoppel zijn dat jullie gewild en gehoopt hadden, en dat het dus beter is om uit elkaar te gaan. Maar ook al ben je ervan overtuigd dat scheiden de beste oplossing is, en – op lange termijn – beter is voor je persoonlijke geluk en dat van je kinderen, toch is een scheiding nooit gemakkelijk.

De wereld draait door

Uit elkaar gaan betekent vaak dat er een emotionele periode aanbreekt waarin er heel wat op je afkomt. Want de wereld staat niet stil omdat jij gaat scheiden. Je werkgever verwacht prestaties, je moet je huishouden runnen, en voor je kinderen zorgen. En in al die hectiek moet je dan ook nog proberen om goede afspraken te maken met je bijna-ex-partner. Evident is anders.

Goede afspraken via scheidingsbemiddelaar

Vroeger was het de norm dat ex-partners zelf – of in minder gunstige gevallen met de hulp van hun advocaten – een regeling uitwerkten. Tegenwoordig doen almaar meer mensen een beroep op een scheidingsbemiddelaar om in alle rust en met respect voor elkaar tot een akkoord te komen. Een scheidingsbemiddelaar garandeert objectiviteit en waakt erover dat ieders belangen gerespecteerd worden, zodat jullie op een goede manier een punt achter jullie relatie kunnen zetten. Kortom, een scheidingsbemiddelaar toont je de weg naar een respectvolle scheiding.

Aandacht voor individuele behoeften

Een bemiddeling bij scheiding vraagt om maatwerk. Want elke relatie en elk individu is uniek. Wat voor de ene partner werkt om op een goede manier uit elkaar te gaan, werkt misschien helemaal niet voor de andere partner. Daarom heeft een scheidingsbemiddelaar heel veel aandacht voor de individuele behoeften.

In de bemiddeling laat je scheidingsbemiddelaar alle zaken aan bod komen die elk van jullie nodig heeft om op een aanvaardbare manier te kunnen scheiden. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning bij de uitwerking van goede regelingen. Zo kunnen jullie met de hulp van jullie scheidingsbemiddelaar weer verder met jullie individuele levens.

Rationeel versus emotioneel

In de praktijk is één partner vaak meer rationeel ingesteld en één partner meer emotioneel. De meer rationele partner wil graag zonder al te veel emotie het papierwerk op een juridisch correcte manier in orde brengen, terwijl de bemiddeling voor de meer emotionele partner deel uitmaakt van het verwerkingsproces. Die partner heeft behoefte aan antwoorden op vragen zoals: ‘Hoe moet het nu met de kinderen?’ ‘Hoe vertellen we dit aan de kinderen?’ ‘Hoe pak ik mijn leven weer op?’. Een scheidingsbemiddelaar heeft aandacht voor al die behoeften, ook als koppels tijdens de bemiddeling samen aan het verwerkingsproces beginnen.

Ervaren scheidingsbemiddelaars

Een goede scheidingsbemiddelaar moet dus flexibel zijn, waken over het evenwicht als beide partners iets anders willen, en een aanpak hanteren die aangepast is aan de wensen, behoeften en persoonlijkheid van de mensen die uit elkaar willen gaan. Een aanpak die de ervaren scheidingsbemiddelaars van Orato al jaren met succes hanteren.