Je vakantiekoffers en je relatie: vaak geen ideale match

U bent hier:
Je vakantiekoffers en je relatie: vaak geen ideale match

Blog: Je vakantiekoffers en je relatie: vaak geen ideale match

Een van mijn expertisedomeinen bij Orato is bemiddeling bij scheiding. Ik doe dat heel graag. De reden? Mensen die scheiden via bemiddeling doen dat omdat ze op een respectvolle manier uit elkaar willen gaan. Dat betekent dat ze het beste willen maken van een spijtige situatie. Door te scheiden via bemiddeling komen ze gemakkelijker tot een aanvaardbare en goede oplossing voor de grootste slachtoffers: hun kinderen.

Een nazomer van begeleiding en bemiddeling

Tegenwoordig zetten koppels van wie de relatie onder druk staat sneller dan vroeger de stap naar professionele hulp. En dat is een goede evolutie. Het geeft aan dat ze beseffen dat ze een relationeel probleem hebben én een oplossing willen. Het kan dan twee kanten uit: een nieuwe start van de relatie of een scheiding.

Wist je dat vooral na de zomer heel veel mensen voor relatiebegeleiding of relatiebemiddeling bij een professional aankloppen?

Vakantie als redmiddel

Vakantiestress is een van de voornaamste redenen waarom een relatie samen met de vakantiekoffers opgeborgen worden. Vaak is een vakantie voor koppels de laatste kans. Hun relatie staat onder druk, maar dat komt door alle dagelijkse beslommeringen en stress. Of dat houden ze zich voor. En een vakantie zal alles goedmaken.

Het moet goed zijn

Maar die verwachting brengt ook veel stress met zich mee. Want probeer maar eens te genieten van elkaar en je vakantie als het goed moét zijn. Die druk zorgt vaak voor een omgekeerd effect.

Zeeën van tijd

Op vakantie heb je opeens ook zeeën van tijd om met elkaar te praten. Je hoeft niet te gaan werken, de kinderen moeten niet gebracht of gehaald worden en de kok van het hotel zorgt voor lekkere maaltijden. Bovendien blijkt de wifi niet wat ze moet zijn en kun je dus niet vluchten in je smartphone of tablet.

Andere persoon

En zo ontdek je op vakantie dat jullie nog maar weinig gemeenschappelijke interesses hebben, of dat de persoon met wie je samen bent, geëvolueerd is en niet meer die persoon is op wie je zo verliefd was. Het resultaat? Je gaat je (nog meer) vragen stellen over je relatie en jullie toekomst samen.

Weer die routine

Nog een reden waarom het aantal aanvragen voor relatiebegeleiding of bemiddeling bij scheiding piekt in september? De routine begint opnieuw. Het positieve effect dat het rustige tempo van de vakantiemaanden op je relatie had, verdwijnt samen met de zomerzon. De dagelijkse ratrace zet je relatie opnieuw onder druk, omdat de vakantie wel voor een opflakkering heeft gezorgd, maar jullie fundamenten niet heeft versterkt.

Niet op vakantie?

Is het dan een slecht idee om op vakantie te gaan als je relatie niet zo goed loopt? Helemaal niet. Maar je benadert je vakantie beter op een andere manier. Stel geen hoge verwachtingen en beschouw je vakantie niet als de lakmoestest voor jullie relatie. Ga er met een open geest naartoe en laat elkaar vrij. Je hoeft heus niet alles samen te doen om een geslaagde vakantie te hebben.

Opnieuw verliefd

Nog een tip? Ontdek je op vakantie dat je partner niet de persoon is wie je dacht? Zie dat dan als een kans. Een kans om iemand nieuw te leren kennen. Iemand die misschien andere opvattingen heeft over de opvoeding van jullie kinderen, of die niet al jouw interesses deelt, maar ook iemand die boeiend is, je verrijkt en je doet lachen als je ervoor openstaat. Kortom, iemand op wie je (opnieuw) verliefd kunt worden!