Op vakantie met je nieuw samengesteld gezin: ook je ex reist mee …

U bent hier:
Op vakantie met je nieuw samengesteld gezin: ook je ex reist mee …

Blog: Op vakantie met je nieuw samengesteld gezin: ook je ex reist mee …

Maanden heb je ernaar uitgekeken en nu is het moment voor een deugddoende vakantie met je nieuw samengesteld gezin eindelijk daar. Jullie gaan rustig genieten van elkaar en een leuke tijd beleven, ver weg van de dagelijkse hectiek en routine. Kortom, een tijd vol ontspanning, avontuur en fun met je nieuw samengesteld gezin. Maar … er reist nog iemand mee. Je ziet of hoort hem of haar dan wel niet, maar toch maakt je ex deel uit van je reisgezelschap.

Tips voor een leuke tijd

Een kind neemt zijn beide ouders mee op vakantie. Want in zijn hoofd is de andere ouder – jouw ex – heel erg aanwezig. En daar is niets mis mee. Maar het is niet gemakkelijk om met die ‘aanwezigheid’ van je ex om te gaan. Daarom geef ik je graag enkele tips om ook met die extra vakantieganger een leuke tijd met je nieuw samengesteld gezin te beleven.

• Aanvaard en erken de aanwezigheid

Je kunt er niets aan doen dat je kind in gedachten zijn beide ouders mee op vakantie neemt. Daarom is het belangrijk dat je dat feit aanvaardt en erkent, en je kind de ruimte geeft om dingen met jou te delen. Want vaak is je kind bezorgd over de ouder die thuisblijft, wil het vakantieverhalen aan mama of papa vertellen, of is het opeens heel verdrietig omdat het je ex mist. Je kunt daar als ouder op verschillende manieren mee omgaan, maar de situatie aanvaarden en erkennen is sowieso een essentiële stap.

• Geef het oké-signaal

Laten we eerlijk zijn, je hebt waarschijnlijk liever niet dat je ex zo aanwezig is op je vakantie. Je bent om een reden gescheiden. En die was niet dat je graag nog veel tijd met je ex doorbracht. Maar voor je kind is het belangrijk dat het van jou het signaal krijgt dat het oké is om aan mama of papa te denken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je kind duidelijk te maken dat het normaal is dat het mama of papa mist en dat je daar graag rekening mee houdt. Maar vertel er ook bij dat je er zeker van bent dat mama of papa het gelukkigst is als zijn of haar oogappel een fijne vakantie heeft!

• Wees meegaand

Heeft je kind behoefte om eens een fotootje te sturen of te bellen naar mama of papa? Doe daar dan niet moeilijk over, maar wees op dat vlak meegaand. En interpreteer die behoefte juist. Het is niet omdat je kind ervaringen wil delen met je ex dat het de vakantie niet leuk vindt, of de andere ouder boven jou verkiest.

Fijne vakantie!