Kinderen bij een scheiding: hoe breng je hen het nieuws?

U bent hier:
Kinderen bij een scheiding: hoe breng je hen het nieuws?

Blog: Kinderen bij een scheiding: hoe breng je hen het nieuws?

Nele De Keyser

‘Hoe vertel ik dit aan de kinderen?’ Het is een vraag die elke ouder zich bij een scheiding stelt. Want die boodschap brengen is niet gemakkelijk. Kinderen zijn vaak nog te jong om te begrijpen wat er gebeurt. Daarom wil ik graag een verhaal met je delen dat je helpt om bij een scheiding aan je jonge kinderen uit te leggen waarom het soms niet meer lukt tussen twee mensen, zonder iemand de schuld te geven.

Het verhaal van de land- en de zeeschildpad

Een landschildpad leeft op het land en een zeeschildpad in de zee. Toch legt een zeeschildpad haar eieren op het land …

Toen een vrouwtjeszeeschildpad op een dag aan land kroop, zag zij een knappe mannetjeslandschildpad. Ze keken elkaar diep in de ogen en werden halsoverkop verliefd. Vanaf dat moment waren ze onafscheidelijk en fluisterden ze de hele dag lieve woordjes tegen elkaar terwijl ze elkaar knuffelden. Ze wilden voor altijd bij elkaar zijn en besloten om te trouwen. Soms leefden ze samen in zee, soms brachten ze hun tijd door op het land.

Geen zin meer om aan land te gaan

Na een tijdje begonnen de twee geliefden aan een gezin. Samen met hun kleine babyschildpadjes vormden ze een gezellige familie. Maar op een dag merkte de zeeschildpad dat ze helemaal geen zin had om aan land te gaan. Ze voelde zich daar niet meer zo prettig. Toen ze het aan de landschildpad vertelde, werd die eerst erg boos. Ze kregen een knallende ruzie waarbij ze heel nare dingen tegen elkaar riepen. Op het laatst moesten ze allebei huilen. De kindschildpadjes zaten stilletjes in een hoekje en waren bang en ook wel boos.

Op het land én in de zee?

Toen vader- en moederschildpad weer wat rustiger waren, besloten ze naar de uil te gaan om erover te praten. De uil luisterde naar hen en hij hielp hen weer naar elkaar te luisteren en niet door elkaar te praten of te schreeuwen. Uiteindelijk besloten vader- en moederschildpad dat het toch beter was als de zeeschildpad weer in de zee ging leven en de landschildpad weer op het land. Toen vroeg de uil: “Maar hoe zal dat dan met de kindschildpadjes gaan? Want die kunnen op het land én in de zee wonen. Die voelen zich goed bij hun vader én bij hun moeder.”

Vader- en moederschildpad zeiden dat ze het goed zouden regelen, want ze hielden zielsveel van hun kinderen.

En zo leefden de kindschildpadjes voortaan om de beurt in de zee en op het land, want ze wilden zowel bij hun vader als bij hun moeder zijn.

Vrij naar ‘The turtle story’ van Janet Johnston (1997)

Lees ook samen met je kinderen Wat ik voel en vertel, weet het horloge wel, een geïllustreerd kortverhaal dat kinderen helpt om bij een scheiding hun emoties en gedachten een plaats te geven.