Scheiden of blijven: een keuze die je niet altijd hebt

U bent hier:
Scheiden of blijven: een keuze die je niet altijd hebt

Blog: Scheiden of blijven: een keuze die je niet altijd hebt

Nele De Keyser

Je voelt het al een tijdje: het gaat niet goed met jullie relatie. Jullie maken almaar meer ruzie en er zijn dagen dat jullie helemaal niet met elkaar spreken. Je kunt je zelfs niet meer herinneren wanneer jullie samen nog iets leuks gedaan hebben. De gedachte of je moet scheiden of blijven schiet weleens door je hoofd, maar echt overwegen om uit elkaar te gaan doe je niet. En dan komt het moment waarop je partner zegt: ‘Ik wil dit niet meer. Ik wil scheiden.’

Ups en downs

Ook al besefte je heel goed dat je relatie onder druk stond, toch komt die boodschap als een donderslag bij heldere hemel. Elke relatie kent toch ups en downs? Waarom kunnen jullie dan niet samen door dit moeilijke moment komen? Wel, in een relatie ben je met twee. En als je partner de relatie echt wil beëindigen, kun je hemel en aarde bewegen, maar zul je je uiteindelijk toch moeten neerleggen bij de situatie. En dan is scheiden of blijven een keuze die je partner voor jou gemaakt heeft.

Wat kun je doen?

Het eerlijke antwoord? Niets.
Als je partner je vertelt dat hij/zij wil scheiden, dan is daar een heel proces aan voorafgegaan. Want je gaat omzichtig te werk als je zo’n beslissing neemt. Je partner heeft zich duizend keer afgevraagd of hij/zij moet scheiden of blijven. Als het antwoord scheiden is, kun je daar niets aan doen en moet je dat aanvaarden.

Wat zijn de gevolgen?

Hoe die scheiding verloopt en wat de gevolgen zijn, hangt af van de situatie waarin je zit. Je kunt als koppel getrouwd zijn of wettelijk of feitelijk samenwonen. Elke vorm heeft andere gevolgen als je uit elkaar gaat. In een vorige blog focuste ik op scheiden nadat je feitelijk of wettelijk samengewoond hebt. In deze blog zoom ik in op het echtscheidingsverhaal.

Naar de rechtbank

Als je getrouwd bent en wilt scheiden, moet je altijd naar de rechtbank. Een rechter moet namelijk je scheiding uitspreken. Maar er bestaan twee vormen van echtscheidingen: een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) en een echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting (EOO).

Echtscheiding door onderlinge toestemming

Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming zijn je bijna-ex-partner en jij het erover eens dat scheiden het antwoord is op de vraag: scheiden of blijven? Jullie gaan scheiden en jullie willen dat samen zo goed mogelijk doen. Jullie hebben geen boodschap aan conflicten en stellen het belang van jullie kinderen voorop. Is dat het geval? Dan hebben jullie twee opties: afhankelijk van de begeleiding die jullie willen, maken jullie een afspraak met een familiaal bemiddelaar of met de notaris. Het resultaat van jullie keuze is hetzelfde: jullie hebben een regelingsovereenkomst die ertoe leidt dat een rechtbank de echtscheiding uitspreekt.

Vroeger moest je als koppel dat door onderlinge toestemming wilde scheiden en een regelingsovereenkomst had, lijfelijk voor de rechter verschijnen. Dat is niet meer nodig, want sinds 1 september 2018 kan de hele echtscheidingsprocedure voor echtscheiding door onderlinge toestemming volledig schriftelijk afgehandeld worden.

Echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting

Een EOO of vechtscheiding verloopt meestal volgens een vast scenario. Elke partner neemt een advocaat onder de arm die de rechten van zijn cliënt in de rechtbank verdedigt en de rechter probeert te overtuigen dat zijn cliënt gelijk heeft. Dat leidt vaak tot een conflict dat jaren aansleept. In de rechtbank worden namelijk alle kleine kantjes uitvergroot om te bewijzen dat de ene partij beter is dan de andere. Geen fijne situatie, waar meestal de kinderen het grootste slachtoffer van zijn. Ben je verwikkeld in een vechtscheiding? Dan kan ouderschapscoördinatie jou een oplossing bieden.

Weet je niet of je moet scheiden of blijven? Of ga je scheiden en heb je advies, begeleiding en bemiddeling nodig? Neem dan gerust contact met ons op.