Een echtscheidingsovereenkomst opstellen betekent duidelijkheid scheppen en problemen voorkomen

U bent hier:
Een echtscheidingsovereenkomst opstellen betekent duidelijkheid scheppen en problemen voorkomen

Blog: Een echtscheidingsovereenkomst opstellen betekent duidelijkheid scheppen en problemen voorkomen

Soms loopt het in het leven anders dan je verwacht had. De persoon met wie je dacht samen oud te worden, blijkt toch niet het dekseltje te zijn dat op je potje past. Het gevolg? Jullie vragen de echtscheiding aan, en jullie verhaal dat zo mooi begon, komt ten einde. Naast emotionele gevolgen brengt die beslissing ook heel wat praktische zaken met zich mee. Jullie moeten je hebben en houden verdelen én afspreken hoe het verder moet met de kinderen. Mijn advies? Leg het resultaat van jullie gesprekken vast in een echtscheidingsovereenkomst.

Twee delen in een echtscheidingsovereenkomst

Een echtscheidingsovereenkomst is een regelingsovereenkomst in het kader van een scheiding. Het is een document waarin alle regelingen staan die jullie (wettelijk verplicht) moeten of willen opnemen en bestaat uit een vermogensrechtelijk en een familierechtelijk deel.

Vermogensrechtelijke afspraken

Alle afspraken die jullie maken over jullie bezittingen en schulden behoren tot het vermogensrechtelijke deel. Wat doen jullie met de woning? Hoe verdelen jullie de inboedel? Wat gebeurt er met het geld op jullie rekeningen? Hoe zit het met jullie leningen, kredieten en fiscale regelingen?

Wil je goed voorbereid naar een bemiddelingssessie gaan? Zorg er dan voor dat je het nodige opzoekingswerk verricht hebt en neem de akte van jullie woning, de documentatie over jullie lening en uittreksels van jullie rekeningen mee naar de sessie.

Familierechtelijke afspraken

Het familierechtelijke deel bevat alle afspraken die jullie maken over jullie kinderen. Want als jullie scheiden, blijven jullie wel samen verantwoordelijk voor de opvoeding van jullie kinderen. Ook al wonen jullie niet meer onder hetzelfde dak. Goede afspraken zijn dan erg belangrijk. Samen met de bemiddelaar bespreken jullie de verblijfsregeling, de alimentatie en het ouderschapsplan en nemen de afspraken daarover op in het familierechtelijke deel van de echtscheidingsovereenkomst. Zo zijn ieders rechten en plichten op elk moment duidelijk.

Kortom: met een goede echtscheidingsovereenkomst verzeker je je van duidelijke afspraken!

Wil je een echtscheidingsovereenkomst laten opstellen? Neem dan gerust contact met ons op.