Een ouderschapsplan opstellen bij een (echt)scheiding

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, vormen jullie dan wel geen koppel meer, maar jullie blijven wel samen de ouders van jullie kinderen. Alleen zal de invulling van je rol als ouder veranderen. Een scheiding betekent ook de start van een nieuw leven, andere ideeën, meningen en visies.

De afspraken over de kinderen die jij en je ex-partner nu evident vinden, zullen dat in de toekomst misschien niet meer zijn. Met als resultaat frustraties, discussies en conflicten waaronder iedereen lijdt. Een ouderschapsplan opstellen is daarom een uitstekend idee. Want zo hebben jij en je ex-partner een draaiboek voor goed ouderschap, ook al zijn jullie niet meer bij elkaar.

Een ouderschapsplan opstellen = maatwerk

In een ouderschapsplan leggen we alle afspraken over de kinderen vast. Elk ouderschapsplan is maatwerk. Het bevat de regelingen die jullie wettelijk verplicht zijn om te maken, zoals de alimentatie– en verblijfsregeling. Maar ook alle andere afspraken die jullie graag willen toevoegen, krijgen een plaats in jullie ouderschapsplan. Hoe zit het bijvoorbeeld met oudercontacten? Hoe laat gaan de kinderen slapen? Mogen de grootouders hun kleinkinderen blijven zien wanneer mama of papa sterft? Alles wat jullie onderling willen afspreken, kunnen we in het ouderschapsplan opnemen. Bovendien plannen we evaluatiemomenten, zodat het plan kan meegroeien met jou, je ex-partner en je kinderen.

Aandacht voor je leven als gescheiden ouder

Mag Orato samen met jullie een ouderschapsplan opstellen? Dan zorgen we ervoor dat we ook aandacht besteden aan jullie leven als gescheiden ouders. Want jullie hebben niet meer honderd procent de controle over elk detail in de opvoeding van jullie kinderen. Jullie zijn niet langer betrokken bij de kleine dagelijkse beslissingen. En dat is een aanpassing. Zowel praktisch als emotioneel. We bespreken daarom bijvoorbeeld ook de rol van eventuele toekomstige nieuwe partners in de opvoeding van jullie kinderen. Zo blijven we mogelijke discussiepunten voor.

Willen jullie een doordacht en toekomstgericht ouderschapsplan opstellen?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.