Blog
Je voelt het al een tijdje: het gaat niet goed met jullie relatie. Jullie maken almaar meer ruzie en er zijn dagen dat jullie helemaal niet met elkaar spreken. Je kunt je zelfs niet meer herinneren wanneer jullie samen nog iets leuks gedaan hebben. De gedachte of je moet scheiden of blijven schiet weleens door je hoofd, maar echt overwegen om uit elkaar te gaan doe je niet. En dan komt het moment waarop je partner zegt: ‘Ik wil dit niet meer. Ik wil scheiden.’
Ik krijg in mijn sessies heel vaak de vraag of er andere regels gelden wanneer je scheidt na een huwelijk of nadat je wettelijk of feitelijk samengewoond hebt. Het korte antwoord? Ja. Bij een echtscheiding verplicht de wet je om een echtscheidingsovereenkomst op te stellen. Woon je daarentegen wettelijk of feitelijk samen en beslissen jij en je partner om uit elkaar te gaan? Dan ben je wettelijk niet verplicht om regelingen over jullie vermogen of kinderen op papier te zetten.
Soms loopt het in het leven anders dan je verwacht had. De persoon met wie je dacht samen oud te worden, blijkt toch niet het dekseltje te zijn dat op je potje past. Het gevolg? Jullie vragen de echtscheiding aan, en jullie verhaal dat zo mooi begon, komt ten einde. Naast emotionele gevolgen brengt die beslissing ook heel wat praktische zaken met zich mee. Jullie moeten je hebben en houden verdelen én afspreken hoe het verder moet met de kinderen. Mijn advies? Leg het resultaat van jullie gesprekken vast in een echtscheidingsovereenkomst.
Het was een proces van weken, maanden of zelfs jaren. Maar nu is het zover: jij en je partner gaan scheiden. De start van een periode met veel verdriet, frustraties, woede en … afspraken maken. Want midden in die rollercoaster van emoties moeten jij en je toekomstige ex beslissingen nemen over jullie vermogen en kinderen. En dat kun je maar beter goed aanpakken. Want alles wat je in deze periode beslist, heeft een grote impact op de rest van je leven. En dat van je kinderen.
Ouder voor het leven
In deze blog wil ik dieper ingaan op de afspraken…
Je relatie is zoals je auto. Een vreemde vergelijking? Op het eerste gezicht misschien wel, maar als je er even over nadenkt, zul je ontdekken dat die vergelijking helemaal niet zo vergezocht is. Ik vergelijk relatietherapie bijvoorbeeld graag met het ‘klein onderhoud’ van je auto. Maar de gelijkenissen gaan nog verder dan dat …
Hoe gaat het met jou in deze verwarrende tijden? Heb je, net zoals ik, gezocht naar een nieuw evenwicht? Bij mij gaat dat over meer tijd nemen om te sporten, eens in die stapel boeken duiken die nog klaar ligt,… maar ook eindelijk meer tijd maken voor écht contact met de mensen die belangrijk zijn voor mij.
Voor sommige uitdagingen en problemen in het leven bestaat er een kant-en-klare oplossing. Als je job je geen voldoening meer schenkt, ga je op zoek naar een andere. Als je oververmoeid raakt door de ratrace waarin je zit, trek je de stekker er even uit. En als je relatie niet meer werkt en de liefde voor je partner bekoeld is, dan ga je met respect uit elkaar. Simpel toch?
Het leven kan soms vreemd lopen. Je ontmoet iemand en wordt geraakt door zijn of haar innemende persoonlijkheid, betoverende lach of fantastische gevoel voor humor. Je denkt elke minuut van elke dag aan die persoon en hebt maar één wens: samenzijn. En dan blijkt dat die persoon net zo over jou denkt. Je geluk kan niet op en jullie beginnen aan jullie leven samen.
Maanden heb je ernaar uitgekeken en nu is het moment voor een deugddoende vakantie met je nieuw samengesteld gezin eindelijk daar. Jullie gaan rustig genieten van elkaar en een leuke tijd beleven, ver weg van de dagelijkse hectiek en routine. Kortom, een tijd vol ontspanning, avontuur en fun met je nieuw samengesteld gezin. Maar … er reist nog iemand mee. Je ziet of hoort hem of haar dan wel niet, maar toch maakt je ex deel uit van je reisgezelschap.
Een van mijn expertisedomeinen bij Orato is bemiddeling bij scheiding. Ik doe dat heel graag. De reden? Mensen die scheiden via bemiddeling doen dat omdat ze op een respectvolle manier uit elkaar willen gaan. Dat betekent dat ze het beste willen maken van een spijtige situatie. Door te scheiden via bemiddeling komen ze gemakkelijker tot een aanvaardbare en goede oplossing voor de grootste slachtoffers: hun kinderen.
De tijd dat een scheidend koppel maandenlang de talk of the town was, ligt al een hele poos achter ons. Het oog van de goegemeente zorgde er enkele decennia geleden nog voor dat heel wat mensen in een relatie bleven zitten die niet werkte en in stilte hun ongelukkige lot aanvaardden. Die tijd is gelukkig voorbij!
Het leven loopt niet altijd zoals je het verwacht. Jaren geleden had je nooit gedacht dat jij en je ex-partner ooit uit elkaar zouden groeien. Toch is dat gebeurd. En dus hebben jullie besloten om elk je eigen weg te gaan. Daarbij kiezen jullie voor co-ouderschap. Want jullie zijn dan wel ex-partners, maar willen graag samen ouders blijven en jullie verantwoordelijkheid opnemen.
Al bijna zes jaar maak ik als stiefmoeder deel uit van ons nieuw samengesteld gezin. Al bijna zes jaar bouwen we met ons drietjes aan onze relatie, aan ons nieuwe gezin. Soms loopt het vanzelf, maar meestal gaat het met vallen en opstaan …
Het is mooi een huis te zijn
Voor het enige hart
Dat je niet wil achterlaten.
Het is mooi een ladder te zijn
Voor kinderen
Die op een sombere dag
‘Hoe vertel ik dit aan de kinderen?’ Het is een vraag die elke ouder zich bij een scheiding stelt. Want die boodschap brengen is niet gemakkelijk. Kinderen zijn vaak nog te jong om te begrijpen wat er gebeurt. Daarom wil ik graag een verhaal met je delen dat je helpt om bij een scheiding aan je jonge kinderen uit te leggen waarom het soms niet meer lukt tussen twee mensen, zonder iemand de schuld te geven.
Het verhaal van de landschildpad en de zeeschildpad
De vakantie komt eraan en dat betekent lekker ontspannen, een terrasje doen of gezellig barbecueën in de tuin. Voor de meeste koppels is vakantie ook synoniem aan een beetje fijne tijd met elkaar.
Maar wat als je relatie onder druk staat?